Recenzie Familia lui Pascual Duarte – Camilo Jose Cela

Dorința de a explora natura umană! Acesta ar putea fi principalul motiv pentru care cineva ar dori sa citească romanul Familia lui Pascal Duarte. Obscur dar și cu note umoristice, Camilo Jose Cela, autorul acestei opere, ne invită într-o călătorie exploratorie în sânul celor mai mari temeri ale omului. Personajul principal al acestui roman, Pascal Duarte, se expune cititorului printr-un soi de monolog confesiv în care își narează întreaga viată. Tabloul său se conturează inițial într-un mod banal, deoarece povestea acestuia începe de la un grajd de țară, simbol al banalității și mizeriei în care acesta trăiește. Viată nu i-a oferit prea multe cadouri, iar societatea l-a îngrădit suficient de mult încât să constate că singura libertate și singurul cadou pe care îl are este să ucidă!

Opunându-se în fața destinului dat de această viață, dar păstrând această pornire ucigașa, sigură persoană pe care o va iubi toată viață rămâne sora acestuia, Rosario. Acest sentiment este unic pentru Pascal, mai ales că nici măcar soția acestuia, Lola, femeia care i-a dăruit 3 copii nu a reușit să îl schimbe. Ironia sortii face ca tocmai soția cestuia să îi dăruiască și trei ani de închisoare printr-o răzbunare cruntă.

În final, în câteva confesiuni dedicate Lolei, Pascal Duarte mărturisește ca nu a crezut niciodată că ar putea avea parte de asemenea sentimente, cu atât mai puțin că au fost izvorâte din tenebrele sufletului său.

Romanul de fata este o lectura lugubră deoarece, acesta descria viața și sentimentele unui criminal(fictiv) condamnat la moarte.

Camilo José Cela este unul dintre iluștrii scriitori spanioli ai secolului XX, remarcându-se în lumea literară încă de la debutul său, la 26 de ani, cu Familia lui Pascal Duarte. Autorul s-a născut la data de 18 mai 1916 și a încetat din viața la data de 17 ianuarie 2002. În timpul vieții acesta s-a înscris la facultatea de medicină, dar pe care mai apoi a abandonat-o pentru a frecventa Facultatea de Literatura și Filosofie din Madrid. În timpul facultății, acesta se apuca de scris primele sale poeme.

Recenzie Cuvinte care schimba minti – Shelle Rose Charvet

aprilie 30, 2023

Recenzie Crima si pedeapsa – F.M. Dostoievski

aprilie 30, 2023

Lasă un răspuns