Ce Este Literatura Școlii Formale Ruse: O Călătorie în Lumea Analizei și a Tehnicilor Literare

Școala Formală Rusă a reprezentat un moment de revoluție în abordarea literaturii, aducând în prim-plan analiza textului și utilizarea unor tehnici literare inovatoare. Între anii 1910 și 1930, criticii literari ruși precum Viktor Șklovski, Boris Eikhenbaum și Roman Jakobson au fondat această mișcare, schimbând fundamental modul în care literatura era percepută și studiată. În acest articol, vom explora ce este literatura Școlii Formale Ruse și cum aceasta a influențat înțelegerea literară.

1. Despre Școala Formală Rusă

Școala Formală Rusă a apărut în contextul unor transformări sociale și culturale semnificative în Rusia. Membrii acestei mișcări au respins abordările tradiționale ale criticii literare, care puneau accentul pe conținutul moral și temele morale, și au promovat în schimb o abordare analitică și structurală a textului literar.

2. Deviația și Tehnicile de Familiarizare

Unul dintre conceptele cheie ale Școlii Formale Ruse este “deviația”. Criticii acestei mișcări au susținut că rolul artei este să ofere o perspectivă proaspătă asupra realității prin intermediul limbajului. Astfel, utilizarea tehnicilor neașteptate sau “deviația” de la limbajul comun era văzută ca un mijloc de a “familiariza” cititorul cu ceea ce devenise prea obișnuit.

3. Orientarea Spre Formă și Construcție

Școala Formală Rusă a pus accentul pe analiza formei literare și a construcției textului. Criticii au susținut că forma este esențială pentru înțelegerea operei literare și că aceasta nu ar trebui neglijată în favoarea conținutului. Astfel, au dezvoltat tehnici analitice pentru a diseca modul în care sunt construite operele literare.

4. Teoria Ostraneniei (Familiarizării) a lui Viktor Șklovski

Viktor Șklovski, unul dintre fondatorii Școlii Formale Ruse, a introdus conceptul de “ostranenie” sau “familiarizare”. El a argumentat că rolul artei este să facă familiarul să pară neobișnuit sau să aducă elemente obișnuite sub lumina unei perspective noi. Acest proces de “ostranenie” forțează cititorul să vadă lumea într-un mod proaspăt.

5. Concentrarea Asupra Funcțiilor Limbajului în Analiză Literară

Școala Formală Ruse a adus o schimbare semnificativă în modul de abordare a limbajului literar. Membrii acestei mișcări au pus accent pe funcțiile limbajului și au dezvoltat tehnici de analiză care se concentrează pe aspectele formale ale textului, precum ritmul, structura narativă și figurile de stil.

Concluzie: O Revoluție în Analiza Literară

În concluzie, Școala Formală Rusă a reprezentat o revoluție în lumea analizei literare. A adus în prim-plan nu doar conținutul operei literare, ci și forma sa, susținând că aceasta este la fel de importantă pentru înțelegerea profundă a operei. Prin tehnicile de familiarizare, deviație și concentrare asupra formei, criticii literari ai acestei mișcări au conturat o abordare analitică care a influențat în mod semnificativ modul în care privim și înțelegem literatura.

Ce Însușiri Trebuie să Aibă o Carte Bună de Literatură: Deschizând Ușile Spre O Experiență Copleșitoare

februarie 15, 2024

Ce Înseamnă Literatura de Specialitate: Explorând Profunzimile Cunoașterii în Cuvinte

februarie 15, 2024