Roman rusesc aparținând lui F. Dostoevski, Crimă și pedeapsă se conturează într-o încercare psihologica de captare a naturii umane în situații de criză. Povestea descrisă își conturează existența în jurului personajului principal, Raskolnikov. Personajul este prins în situația condiției de student, fără bani și cu o condiție dificilă încă de acasă. Acesta pune la cale uciderea unei cămătărese în speranța de a-și rezolva probleme financiare. Însă prin această decizie, soarta nu îi va oferi un cadou prea plăcut.
În timp ce conștiința îi comandă să acțiune aidoma unui criminal, Raskolnikov se urcă singur pe un podium în care se întruchipează mai presus de toți oamenii. Însă această atitudine îi va livra înapoi o serie de traume și psihoze care îl vor împiedica să aibă o viața normală.
Deoarece Raskolnikov este personajul pricipal, toată poveste este descrisă din punctul de vedere al acestuia. Din cele descrise, se poate citi în sufletul personajului oroare și angoasa acțiunilor sale, dar și dezolarea de a trai într-o societate murdară. O societate plină de paranoia în care personajul nostru se simte mereu amenințat. Totul din jurul acestuia îi amintește de fapta sa oribilă și orice întrebare pare o interogare într-o celula de poliție. Romanul psihologic, scris ca o revolta împotriva statului politic de la acea vreme, dar și împotriva condiției umane, subliniază cele mai joase grade prin care minte unui om poate trece în cazul decăderi morale al aceștia. Acestea fiind spuse, cititorul nu va avea parte doar de o opera literară universală, dar va gusta puțin și din societatea rusească de pe la 1860.
Feodor Dostoievski este unul dintre cei mai importanți scriitori ruși, având opere ce își conturează afinitate în domenii precum: filosofie, psihologie și teologia secolului XX.
Dostoievski s-a născut pe data de 30 octombrie 1821, în perioada ultimului domnitor țar al Rusiei, Alexandru I.
Acesta moare la data de 28 ianuarie – 9 februarie 1881 de epilepsie.