Astazi sunt lecturi fundamentale pentru oricine este familiarizat cu textul literar. In epoca in care au aparut insa, au starnit adevarate valuri de revolta sau chiar procese publice si au fost interzise. Motivele pentru care au fost cenzurate sunt de cele mai multe ori cel putin surprinzatoare.
Unul dintre autorii cei mai controversati, atins el insusi de cenzura, Charles Bukowski, aprecia intr-o scrisoare ca aceasta este « unealta celor care simt nevoia să ascundă realitatea de ceilalţi şi de ei înşişi. »
Sa vedem ce realitati propun cartile de mai jos si de ce trebuiau ele sa fie ascunse.
- Doamna Bovary, romanul in care fiecare fraza este construita cu precizie de artizan si a carui protagonista a devenit paradigmatica pentru un o anumita maniera de raportare la lume (bovarism) i-a adus lui Gustave Flaubert un proces in toata regula. Cartea sa, aparuta in 1856, era considerata un exemplu negativ pentru moravurile si morala publica, intrucat personajul isi gaseste refugiul in aventuri amoroase.
- Florile Raului, volum de versuri la fel de semnificativ in istoria poeziei universale precum e Madame Bovary pentru proza, apare un an mai tarziu (in 1857) si are aceeasi soarta. Atat presa cat si o parte a publicului considera aceasta opera imorala, iar Charles Baudelaire si editorul sau sunt condamnati pentru « ultraj impotriva bunelor moravuri ». Au fost indepartate la momentul respectiv sase poeme din volum, care au reintregit opera abia in 1949.
- Aventurile lui Sherlock Holmes, serie de povestiri publicate de Sir Arthur Conan Doyle in ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, au fost interzise in Uniunea Sovietica in anul 1929. Construite in jurul unui personaj ce avea sa devina poate cel mai cunoscut detectiv al tuturor timpurilor, povestirile aveau, in viziunea autoritatilor, un caracter ocult, facand apologia spiritismului. In realitate, cartea contine foarte putine astfel de referiri, insa autorul ei era foarte interesat de spiritism.
- Sa ucizi o pasare cantatoare, singura carte a autoarei Harper Lee, s-a bucurat de aprecierea publicului (peste 30 de milioane de exemplare vandute in intreaga lume) si in egala masura a criticii (premiul Pulitzer in 1961), insa a fost interzisa pentru ca evoca violul, sexul si, mai ales, rasismul. Cartea a fost ecranizata in 1962, filmul pastrand acelasi titlu : To Kill a Mockingbird.
- De veghe in lanul de secara, povestea unui adolesent rebel scrisa de J. D. Salinger, fost interzisa in unele scoli americane pentru limbajul obscen, moralitatea problematica, scenele de sex etc. Cu toate acestea, este si azi una din cartile cele mai citite.
- Lolita lui Vladimir Nabokov (publicata in 1955 la Paris) a fost interzisa pentru ca prezinta relatia amoroasa dintre un barbat matur si o fata de 12 ani. Cu toate ca a fost cenzurata pentru obscenitate, incest si pedofilie, cartea este foarte apreciata pentru stilul scriiturii si a fost o atractie pentru regizori de teatru si film. Dintre cei mai cunosuti, Stanley Kubrik a ecranizat Lolita in 1962.
- Fructele maniei, unul din romanele foarte indragite ale lui John Steinbeck, a fost interzis o perioada in mai multe din statele americane si mai ales in California, locul in care se desfasoara o parte din actiunea romanului, pe motiv ca imaginea locuitorilor regiunii, asa cum apare conturata in roman, este negativa.
- 1984 al lui George Orwell este o antiutopie care nu putea fi acceptata intr-un regim totalitar, motiv pentru care a fost interzisa in Uniunea Sovietica din 1950 pana in 1990.
- Gluma, primul roman al lui Milan Kundera, publicat in 1967, este interzis in Republica Ceha in 1968. Autoritatile epocii nu apreciaza descrierea saraciei si a fricii ce bantuiau societatea ceha in perioada stalinista, asadar cartea si autorul vor fi recunoscute de abia dupa 1989.
- Nu puteam incheia fara Fahrenheit 451 a lui Ray Bradbury, carte publicata in 1953, al carei subiect il constituie chiar cenzura si care a fost punctual de plecare pentru un film tot atat de reusit in regia lui François Truffaut.