Un baiat pe lista lui Schindler
Cele doua turnuri
Frodo si prietenii sai isi continua calatoria presarata de primejdii in incercarea de a-si implini misiunea si de a distruge Inelul in Haul Destinului si a-l impiedica pe Sauron sa cucereasca Pamantul de Mijloc. Dar drumul lor e tot mai greu, Gandalf, vrajitorul, a disparut luptandu-se cu un spirit intunecat din minele din Moria. Iar omul Boromir a fost sedus de puterile Inelului si a pierit apoi in lupta cu orcii incercand sa-si repare greseala. Cat despre Frodo si Sam, ei sunt acum singuri, urmariti de o figura misterioasa oriunde s-ar duce.
Baiatul cu pijamale in dungi
Cele cinci limbaje ale iubirii. Ed a VI-a
Casniciile nefericite se datoreaza adesea unui motiv simplu, dupa parerea autorului Gary Chapman: vorbim limbaje diferite de iubire. In experienta sa de peste 30 de ani in calitate de consilier matrimonial, dr. Gary Chapman a identificat cinci limbaje de iubire: cuvintele de incurajare, timpul petrecut alaturi de cel drag, cadourile, serviciile si contactul fizic. Cartea le abordeaza pe fiecare in parte, intr-un stil accesibil, din care nu lipseste umorul.
Cum puteti descoperi limbajul de iubire al partenerului dumneavoastra? Cartea include chestionare scurte, pe care le puteti completa, precum si intrebari aplicate, la care puteti medita si raspunde pe larg.
Desi unii cititori gasesc foarte dificila ideea de a iubi un partener la care nu mai tin – in speranta ca va veni cu timpul si afectiunea – Gary Chapman promite ca rezultatele vor rasplati efortul. „Iubirea este o alegere“, spune autorul. „Si fiecare partener poate incepe procesul acesta chiar acum.“
Pentru ca toti ne nastem, crestem, ne indragostim, ne casatorim, iubim, inselam, facem copii, divortam, plangem, uitam si iertam. Pentru ca suntem singuri sau impreuna, pentru ca suntem parinti sau copii, pentru ca ne pasa de cine suntem, de cei din jur, si mai ales pentru ca fiecare dintre noi are o familie pe care o iubeste si vrea sa o protejeze.
Omul in cautarea sensului vietii
“Omul in cautarea sensului vietii” este cronica experientelor ingrozitoare traite de psihiatrul Viktor Frankl, protagonistul principal, in timpul detentiei sale la Auschwitz si in alte lagare concentrationiste. Cartea devenita bestseller international cu peste 10 milioane de copii vandute, deschide cea mai intima perspectiva asupra intelegerii omului in situatii de nesupravietuit, cum accepta trauma si in final, gaseste sens in ceea ce traieste. Volumul, avand o reeditare improspatata de un cuvant inainte scris de Harold S. Kushner si de o postfata de William J. Winsdale, a aparut in premiera in VERSANT.
“Omul in cautarea sensului vietii de Viktor Frankl este una dintre marile carti ale epocii noastre. In mod normal, daca intr?o carte exista un singur pasaj, o singura idee suficient de puternica incat sa schimbe viata cuiva, atunci cartea aceea merita citita, recitita si?si merita pe deplin locul intr-o biblioteca.”
Harold S. Kushner
“Cartea de fata a ajuns sa numere aproape o suta de editii in limba engleza – pe langa traducerile in alte douazeci si unu de limbi. Numai editiile in engleza au depasit trei milioane de copii vandute.
Acestea sunt faptele si probabil tot acesta este motivul pentru care reporterii presei scrise americane, dar mai cu seama reporterii posturilor de televiziune isi incep cel mai adesea interviurile, dupa expunerea acestor cifre, cu urmatoarea exclamatie: “Dr. Frankl, cartea dumneavoastra a ajuns un adevarat bestseller – cum va simtiti dupa un asemenea succes?”. In primul rand, le explic ca eu in faptul ca volumul meu a ajuns bestseller nu vad o realizare sau o reusita personala, ci mai degraba expresia starii de nefericire la care a ajuns lumea contemporana: daca sute de mii de oameni cumpara o carte care inca din titlu promite sa se ocupe de problema sensului vietii, atunci probabil ca aceasta chestiune ii macina profund pe oamenii acestia.”
– Viktor Frankl
Tatuatorul de la Auschwitz
Tatuatorul de la Auschwitz se bazeaza pe povestea din spatele unuia dintre cele mai puternice simboluri ale Holocaustului: numerele verzi-albastrui tatuate pe bratele prizonierilor, femei si barbati deopotriva. Cand lui Lale i se ofera ocazia de a fi Tatowierer la Auschwitz, tanarul evreu slovac intelege ca aceasta poate fi sansa lui sa supravietuiasca, desi trebuie sa-si intepe pana la sange semenii, act pe care il resimte ca pe o dureroasa profanare. De la masa la care lucreaza, nici nu i se permite sa ridice capul spre cei al caror destin il pecetluieste astfel. Dar intr-o zi reuseste sa surprinda privirea unei tinere al carei nume il afla in cele din urma: Gita.
Peste trei milioane de exemplare vandute – Carte tradusa in peste 45 de tari – Bestseller in SUA, Canada, Chile, Australia, Noua Zeelanda, Olanda, Belgia, Polonia etc. – Romanul cel mai bine vandut in Marea Britanie, Irlanda, Portugalia, Ungaria si Africa de Sud in 2018 – 27 de saptamani in top 10 Sunday Times Paperback Fiction – 27 de saptamani locul 1 in top 5 New York Times Trade Paperback Fiction – Bestseller Amazon, Saturday Times, The Irish Times, The Northern Eco – Apple Book of the Year 2018 – Specsavers Book of the Year 2018 – Wordery Book of the Year 2018 – Eason’s Book of the Year 2018 – In curs de adaptare TV.
Fratia Inelului
De-acum celebra trilogie a lui J.R.R. Tolkien, “Stapanul Inelelor”, continua povestea inceputa de autor in cartea sa Hobbitul. Sauron, Seniorul intunecimii, a reusit sa adune toate inelele puterii, dorinta lui fiind aceea de a stapani peste intregul Pamant de Mijloc. Dar pentru a-si indeplini visul ii lipseste un inel special. Aici va incepe odiseea tanarului hobbit Frodo, caruia i se incredinteaza o misiune ciudata, el nu trebuie sa gaseasca, ci sa ascunda o comoara. Sa ascunda Inelul. Frodo trebuie sa porneasca la drum din indragitul sau Comitat pana in intunecatul Mordor, ca sa distruga teribilul Inel şi sa-i zadarniceasca planurile lui Sauron. O sarcina uriasa pentru un hobbit atat de mic, dar Frodo nu va porni singur la drum. Reprezentantii celor mai importante semintii vor fi alaturi de el.
La cinci pasi de tine
“Pentru prima data simt intreaga povara a fiecarui centimetru, a fiecarui milimetru din cei cinci pasi dintre noi. Imi strang puloverul mai aproape de corp si intorc privirea spre teancul de saltele de yoga din colt, incercand sa nu dau atentie faptului ca distanta aceasta va exista intotdeauna.”
Oare poti iubi pe cineva pe care nu-l poti atinge niciodata?
Stella Grant simte nevoia sa-si planifice viata pas cu pas – poate pentru ca plamanii ei bolnavi, pe care nu-i poate controla, i-o guverneaza oricum, trimitand-o periodic in spital, inca din copilarie. In momentul de fata, Stella trebuie sa-si planifice foarte bine viata pentru a nu pierde locul pe lista beneficiarilor unui transplant de plamani, care-i va asigura cinci ani de existenta fara probleme. Pentru asta e obligata sa stea in permanenta la sase pasi de oricine i-ar putea transmite o infectie pulmonara. Sase pasi. Fara exceptii.
Will Newman este exact persoana de care Stella trebuie sa se fereasca. Lui Will nu-i pasa de reguli, de tratamente, nu-si respecta orarul de medicatie si abia asteapta sa implineasca optsprezece ani ca sa-si decida singur soarta. Vrea sa plece sa vada lumea – nu doar spitalele ei. Mai mult, Will o poate infecta pe Stella cu o bactie mortala.
Si totusi, dintr-odata, cei sase pasi dintre ei nu mai par un spatiu de siguranta, ci o pedeapsa. Oare n-ar putea sa fure macar o mica parte din aceasta distanta, in schimbul a tot ceea ce plamanii lor defecti le-au furat din viata? Cat de periculosi ar putea fi numai cinci pasi intre ei, daca asta ii ajuta sa castige sufleteste?
Oamenii fericiti citesc si beau cafea
A plecat din Paris sa se uite pe sine. Dragostea pe care o va intalni va schimba totul.
Povestea lui Diane incepe in mod brutal cu moartea sotului si a fetitei sale, eveniment care o arunca in cea mai cumplita depresie. Totul se opreste in loc, in afara de inima ei, care continua sa bata. Cu incapatanare. Dureros. Zadarnic.
Cand cel mai bun prieten si asociat in mica afacere cu o cafenea literara la Paris, Felix, ii propune o calatorie ca inceput pentru o noua viata, Diane alege sa indeplineasca o mai veche dorinta a fostului ei sot si se refugiaza departe de lume, intr-o mica asezare din Irlanda.
O intalnire neasteptata cu un barbat taciturn o face pe Diane sa vada din nou lumea cu incredere si cu forta regasita.
Acolo unde canta racii
“Un roman de o frumusete tulburatoare.”
– The New York Times Book Review
“Delia Owens exploreaza felul in care izolarea afecteaza comportamentul uman, precum si efectul profund pe care il poate avea respingerea asupra noastra.” – Vanity Fair
Zvonurile despre Fata Mlastinii au circulat multi ani in Barkley Cove, un orasel linistit de pe coasta Carolinei de Nord. Asa ca, in 1969, cand chipesul Chase Andrews este gasit mort, localnicii banuiesc imediat ca a fost ucis de Kya Clark, adevaratul nume al Fetei Mlastinii.
Insa Kya nu este nici pe departe salbaticiunea pe care si-o inchipuie lumea. Sensibila si inteligenta, a supravietuit singura in tinuturile luxuriante de pe malul oceanului, imprietenindu-se cu pescarusii, descoperind bogatia nesfarsita a padurilor brazdate de canale si invatand lectii de viata accesibile doar celor care traiesc in natura.
Intr-o buna zi, Kya simte infiripandu-se in sufletul ei dorinta de a fi iubita, iar cand doi tineri din oras sunt atrasi de frumusetea ei neobisnuita, viata i se schimba complet, capatand un alt sens.
Dar, nu dupa mult timp, ceva cu totul neprevazut ii sfarama noua existenta.
Acolo unde canta racii imbina cu un talent extraordinar povestea tulburatoare a maturizarii unei fete parasite de familie, un superb omagiu adus naturii, o emotionanta poveste de iubire si misterul unei crime.
Unfu*k Yourself. Elibereaza-ti mintea si traieste-ti viata
Trezeste-te, esti o fiinta miraculoasa
Ce te impiedica sa traiesti cea mai buna dintre vieti? Majoritatea raspunsurilor la aceasta intrebare s-ar referi la lucruri ca relatiile cu alti oameni, bani, slujba sau circumstante nefavorabile. Niciuna dintre aceste explicatii nu are vreo importanta. Dupa ce a lucrat zeci de ani cu oamenii in calitate de coach de dezvoltare personala, Gary John Bishop a descoperit ca singura bariera care-ti sta in cale esti chiar tu.
Daca esti o persoana care se supara usor, opreste-te din citit. Cartea asta nu e pentru tine.
Dar, daca esti in cautarea unei carti care sa-ti ofere puterea de a descoperi ca tot ce ti-ai dorit vreodata se gaseste in tine, asemenea unui izvor de potential care asteapta sa se exprime, considera-te norocos. Unfu*k Yourself este manualul celor resemnati si infranti, un manifest pentru o adevarata schimbare a vietii si descatusarea maretiei fiecaruia dintre noi.
Vezi fragmente din Unfu*k Yourself. Elibereaza-ti mintea si traieste-ti viata!
Povestea mea
In memoriile ei, o opera de o reflexivitate profunda, scrisa intr-un stil fermecator, Michelle Obama ii invita pe cititori in lumea sa, facand o cronica a experientelor ce au format-o, pornind de la copilaria petrecuta in partea de sud a orasului Chicago, trecand prin anii in care a fost director executiv si a trebuit sa imbine responsabilitatile de mama cu cele profesionale, si ajungand la anii petrcuti la cea mai vestita adresa din lume. Descrie cu sinceritate desavarsita si cu o inteligenta vie reusitele si dezamagirile, atat din plan public, cat si din cel personal, relatandu-si povestea asa cum a trait-o, folosindu-se de propriile ei cuvinte si asa cum doreste ea.
Plina de caldura, de intelepciune si de revelatii, Povestea mea este o insumare neobisnuit de intima ce vine din partea unei femei inimoase si plina de caracter, care a sfidat necontenit asteptarile, si a carei poveste ne inspira.
Citand propria declaratie a lui Michele Obama: ”Procesul de scriere al acestei carti a fost pentru mine unul revelator si plin de insemnatate. In rastimpul pana la publicarea cartii Becoming in toamna aceasta, sper ca si voi va veti gandi la propriile povesti, si am incredere ca asta va va ajuta sa deveniti orice doriti. Povestile voatsre sunt cele pe care le aveti acum si pe care le veti avea mereu si sunt povestile pe care trebuie sa vi le asumati.”
Dragostea in vremea holerei
„… Traisera destul impreuna ca sa-si dea seama ca dragostea era dragoste oricand si oriunde, dar cu atat mai intensa cu cat se apropia de moarte.“
In tinerete, Florentino Ariza si Fermina Daza traisera o pasionanta poveste de dragoste. Numai ca viata iti rezerva uneori surprize… La inceput, cand Florentino afla ca Fermina se va casatori cu un doctor bogat, simte ca viata lui s-a sfarsit. Desi isi gaseste echilibrul, bucurandu-se de succes in afaceri si nu numai… (cele 622 de relatii amoroase ar putea confirma acest lucru), dragostea lui pentru Fermina ramane la fel de puternica. Asa ca, dupa 50 de ani, 9 luni si 4 zile de despartire, Florentino isi reinnoieste declaratia de dragoste in fata femeii visurilor lui. I se va mai oferi, oare, sansa unui nou inceput? Dragostea in vremea holerei, una dintre cele mai frumoase si mai tragice povesti de dragoste din literatura universala, a fost ecranizata in 2008, adaptarea pentru cinema a romanului fiind facuta de scenaristul Ron Harwoord, castigator al Premiului Oscar si al Globului de Aur.
Arta subtila a nepasarii
In acest ghid revolutionar, definitoriu pentru o intreaga generatie, autorul ne invata ca, pentru a fi fericiti, trebuie sa renuntam la a fi “pozitivi” mereu si trebuie, in schimb, sa ne perfectionam in invingerea obstacolelor. Sustinandu-si afirmatiile cu cercetari academice si anecdote bine plasate, Manson argumenteaza ca pentru a avea o viata mai buna trebuie sa stim nu cum sa transformam lamaile in limonada, ci cum sa le toleram mai bine. El ne sfatuieste sa ne cunoastem limitele si sa le acceptam. Aceasta este adevarata sursa a puterii. Dupa ce ne-am acceptat temerile, greselile si incertitudinile, dupa ce incetam sa evitam adevarurile dureroase si incepem sa le infruntam, putem gasi curajul si increderea pe care le cautam cu disperare.
Adoptand pentru acest manifest un ton sincer si un limbaj direct, fara compromisuri, Manson incearca sa ne trezeasca la realitate pentru a putea duce o viata mai plina de satisfactii si mai ancorata in concret.
Pacienta tacuta
Dupa lansarea concomitenta in 38 de tari din februarie 2019 cartea a primit foarte multe reactii pozitive de la nume mari din domeniu. Drepturile de ecranizare au fost deja vandute unui producator castigator de Oscar, al carui nume urmeaza sa fie anuntat.
Pe Goodreads are pana in prezent peste 10.000 de calificative si aproximativ 2500 recenzii.
“O povestire inteligenta, sofisticata, incarcata cu suspans real – un roman foarte bun conform tuturor standardelor.” Lee Child, autorul seriei bestseller ‘Jack Reacher’
“Thriller-ul perfect. Nu am putut literalmente sa il las din mana” – A.J. Finn, autorul bestsellerului ‘Femeia de la fereastra’
“Acest thriller psihologic plin de intrigi, il pozitioneaza pe Michaelides ca un jucator important in domeniu.” – Publishers Weekly
“Pacienta tacuta este un roman crime de debut remarcabil care isi creeaza calea proprie, oferind un studiu de caractere inteligent si un complot maestru, toate infasurate in scrisul hipnotic de la care nu vrei sa te rupi” – Crime by the Book
“Ritmul si finetea unui maestru” – BBC Culture
Cartea tibetana a mortilor
Cartea tibetana a mortilor (Bardo Thodol) este unul dintre textele fundamentale ale budismului tantric tibetan (Vajrayana), dar si al intregii spiritualitati a lumii.
Arta subtila a disperarii
Traim vremuri interesante. Desi suntem mai liberi, mai sanatosi si mai instariti ca oricand, cumva, totul pare sa se fi defectat intr-un mod oribil si ireparabil: planeta se incalzeste, guvernele esueaza, economiile se prabusesc si toata lumea se declara ofensata pe Twitter. In acest punct al istoriei, cand avem acces la tehnologie, educatie si comunicare cu o usurinta la care stramosii nostri nici n-ar fi visat, prea multi dintre noi se simt lipsiti de speranta.
In noua lui carte, Mark Manson isi indreapta atentia asupra nesfarsitelor nenorociri care au loc in lume. Inspirandu-se din cercetarile psihologice legate de aceste subiecte, precum si din intelepciunea atemporala a lui Platon, Nietzsche sau a legendarului Tom Waits, el diseca religia si politica si modul in care acestea au ajuns sa semene intre ele.
Manson analizeaza relatia noastra cu banii, cu industria de divertisment si cu internetul, aratand ca, oricat de bun ar fi un lucru, daca este consumat in exces, ne poate omori – psihologic vorbind. Mason pune sub semnul intrebarii definitiile comune ale credintei, fericirii si libertatii – ba chiar si ale sperantei.
Intoarcerea Regelui
Antreneaza-ti creierul! Strategii si tehnici de transformare mentala
Studiile arata ca 90% dintre gandurile oamenilor sunt negative. Explicatia consta in faptul ca, din pricina stresului la care suntem supusi zilnic, ne activam “sistemul de supravietuire” si tiparele de comportament inradacinate.
Creierul nostru are insa o calitate formidabila, numita plasticitate, schimbandu-si organizarea ca urmare a procesului de invatare si a experientelor de viata. Putem, asadar, modifica felul in care privim ceea ce ni se intampla, gandurile care ne produc suferinta si ne tin pe loc, in prima faza prin simpla lor constientizare. Prin antrenament mental, autodisciplina si perseverenta, meditatie si expunere sistematica la experiente noi si, bineinteles, cu ajutorul nepretuit al creierului, schimbarea este la indemana oricui.
Prin repetitie, gandurile si sentimentele autolimitative se transforma in obisnuinte, producand astfel sabloane mentale precum sentimentul lipsei de valoare sau inclinatia spre experiente negative. De ce le simtim totusi lipsa atunci cand nu avem parte de ele? Simplu: pentru ca suntem dependenti organic de acestea. Aceste lucruri nu trebuie dramatizate; dimpotriva, avem acum certitudinea ca sta in putinta noastra sa ne reconfiguram si sa ne eliberam de tot ce ne-a facut rau pana acum. Reteta se afla chiar in paginile acestei carti. Veti afla ca experientele noi sunt un pas absolut necesar pentru a ne elibera de vechile tipare, cat de importanta este meditatia si introspectia si care este rolul pe care il joaca lobul frontal in procesul schimbarii. Pas cu pas, cu explicatii insotite de imagini, Joe Dispenza ne conduce pe drumul catre transformare.
“Joe Dispenza va ofera toate instrumentele de care aveti nevoie pentru a va schimba in mod fundamental viata.”
– William Arntz, producatorul filmului documentar What the Bleep Do We Know!?
“O lucrare de anvergura despre ceea ce eu numesc «yoga mintii». O explorare profunda si complexa a modului in care functioneaza mentalul si fizicul nostru, cat si a felului prin care putem avea o viata mai sanatoasa si mai implinita.”
– Bikram Choudhury, autorul cartii Bikram Yoga
Cartea tibetana a vietii si a mortii. Editie aniversara
“In aceasta carte de actualitate, Sogyal Rinpoche se concentreaza asupra felului cum trebuie inteleasa adevarata semnificatie a vietii, cum sa acceptam moartea si cum sa-i ajutam pe muribunzi si pe cei morti. Moartea este o parte naturala a vietii cu care toti va trebui sa ne confruntam, mai devreme sau mai tarziu. Dupa parerea mea, exista doua moduri in care o putem aborda, cat timp suntem in viata. Putem opta fie s-o ignoram, fie sa infruntam perspectiva propriei noastre morti si, reflectand limpede asupra ei, sa incercam sa reducem la minimum suferinta pe care o poate aduce. Totusi, in nici unul din aceste moduri nu o vom invinge. Ca budist, eu consider moartea un proces normal, o realitate de care sunt constient ca va aparea atat timp cat raman in existenta aceasta mundana. Stiind ca nu pot sa scap, nu vad nici un rost sa-mi fac griji in aceasta privinta. Tind sa ma gandesc la moarte ca la schimbarea unor haine invechite si uzate, mai degraba ca la un sfarsit irevocabil.
Cu toate acestea, moartea este imprevizibila: nu stim cand sau cum se va produce. Astfel ca este doar o chestiune de bun simt sa-ti iei anumite precautii inainte ca ea sa se intample in realitate. Fireste, cei mai multi dintre noi si-ar dori o moarte senina, dar este foarte clar ca nu putem spera sa murim impacati daca viata noastra a fost plina de violenta, sau daca mintea ne-a fost mereu agitata de emotii precum furia, atasamentul sau frica. Astfel ca daca vrem sa murim bine, trebuie sa invatam sa traim bine: pentru a spera la o moarte senina, trebuie sa cultivam pacea in mintea noastra si in modul nostru de viata. Dupa cum veti citi in cartea de fata, experienta reala a mortii este, din punctul de vedere budist, foarte importanta. Desi modul sau locul in care vom renaste depinde in general de fortele karmice, starea noastra mentala din momentul mortii poate sa influenteze calitatea viitoarei renasteri. Astfel ca in momentul mortii, in pofida marii diversitati a karmei pe care am acumulat-o, daca facem un efort special pentru a genera o stare virtuoasa a mintii, putem intari si activa o karma virtuoasa si in felul acesta sa determinam o renastere fericita”.